Ontdek Córdoba

Afgelopen weekend ben ik samen met mijn gezin naar Córdoba geweest.

Hier heb ik kennis gemaakt met Francisco Meijer van Ontdek Cordoba. Met Ontdek Cordoba heb je de mogelijkheid om op meerdere manieren de stad te gaan verkennen. Ze bieden fietstours (met zeer comfortabele fietsen) en wandeltours aan (prive of in groepsverband), maar ook diverse excursies.

Samen met Francisco zijn wij op de fiets gesprongen en zijn we door de stad gecrossed. We hadden heerlijk weer om de stad de verkennen, het was gelukkig niet al te warm en het zonnetje scheen heerlijk! En wat was het rustig, heerlijk om met de fiets dwars door het centrum te fietsen zonder dat we mensen van de sokken rijden. Anderzijds geeft dit ook een erg leeg gevoel, wanneer kunnen mensen deze mooie stad weer bezichtigen en genieten van alles wat de stad te bieden heeft.

We fietste langs alle hoogtepunten die de stad rijk is en kwamen ondertussen veel te weten over de gebouwen, de bekende patio's met de mooie bloemen en de geschiedenis van de stad. Zelfs voor de kinderen was de tour leuk om te doen. Eindelijk hoefde ze niet hele einden te lopen, maar konden ze een keer een stad verkennen met de fiets. Ook vonden ze het leuk om de verhalen te horen die Francisco ons vertelden. Dus een fietstour door de stad is zeker ook een aanraer om te doen met kinderen.

Na afloop van de 2-uur durende fietstour kwamen we weer voldaan terug bij de winkel van Ontdek Cordoba. Naast de tours en excursies heeft franscico hier ook een winkeltje met alleen lokale producten. Vergeet dan zeker niet om na afloop een heerlijke lokale wijn te kopen of een van de andere lekkernijen!

Na afloop zijn we eerst heerlijk gaan eten bij La Taberna del Rio. Dit restaurant is gelegen in de Joodse wijk van de stad aan de rivier. Wij werden verrast met live muziek. Wij hebben hier heerlijke Cordobaanse gerechten gegetenen, o.a. Chips de berenjena con miel de Montoro y queso de Zuheros (Aubergine met honing en kaas), Flamenquín en Rabo de toro (Stierenstaart).

Aansluitend hebben wij de bekende Mezquita bezocht. De Mezquita is de kathedraal van Córdoba.

Mezquita betekent moskee en verwijst naar de Moorse oorsprong van het gebouw. De moskee werd gebouwd op de plaats waar eerder de gotische kerk Vincentius van Zaragoza stond. Na de overwinning van de christenen op de moslims is de moskee verbouwd tot kathedraal met behoud van veel oorspronkelijke elementen. Omdat de verbouwing meerdere eeuwen duurde, zijn invloeden vanuit verschillende periodes uit de geschiedenis te zien.

De rood en wit gestreepte arcades van de moskee-kathedraal van Córdoba zijn ongetwijfeld haar meest in het oog springende kenmerken. Hoe bijzonder was het dat wij als bijna enige bezoekers in de Mesquita waren!

Córdoba is zeker meer dan een bezoek waard als je in Andalusie bent!

Tip: reserveer je toegangstickets via https://mezquita-catedraldecordoba.es/